Sikakurssi Seinäjoella onnistui erinomaisesti

Vaihtoehtoinen viikon kurssi 'Sikojen lisääntyminen ja terveydenhuolto' viimeisen vuosikurssin eläinlääketieteen opiskelijoille pidettiin jo 20. kerran, mutta aikaisemmasta poiketen Seinäjoella. Opettajien akatemian rahoitus mahdollisti tänä vuonna kurssin pitämisen muualla kuin yliopiston omissa tiloissa.

SikakurssiPaikaksi valikoitui jo tutuksi tullut yhteistyökumppani Seinäjoen kaupunki, missä tiedekunnalla on ollut aikaisempaa yhteistä toimintaa. ”Erityisen tärkeää paikan valinnalle oli se, että opiskelijat pääsevät kurssin aikana sikojen ääreen oikeisiin sikaloihin”, kertoo professori Mari Heinonen.

Seinäjoen kaupungin yhteyshenkilönä on toiminut eläinlääkäri Jaakko Marttila jo muutaman vuoden ajan ja hän olikin luonut kurssille hienot puitteet. Luento-osuudet pidettiin Seinäjoen kaupungin uusissa eläinlääkintähuollon tiloissa ja kahdelle tilakäyntipäivälle Marttila oli hankkinut kurssia varten useita yhteistyökumppanisikaloita. Opiskelijoille järjestyi myös majoitus kätevästi Ilmajoen Koulutuskeskus SEDU:sta. ”Nämä järjestelyt osoittivat jälleen kerran, että yhteistyö pohjalaisten kanssa on ollut pitkään erinomaista!” toteaa Heinonen.

Tilakäynnit kurssin parasta antia

Pohjanmaalle matkusti tusina opiskelijaa ja Seinäjoen lähialueilta kurssille saapui päivästä riippuen 3-5 jo valmistunutta eläinlääkäriä. ”Kollegoiden läsnäolo on kyseisellä kurssilla ollut aina erittäin tervetullutta, koska he tuovat erinomaista lisää kurssin keskusteluihin.” kertoo Heinonen. Kurssi olikin hyvin keskusteleva ja rento. Opiskelijoilla oli mahdollisuus vaikuttaa kurssin ohjelmaan vielä kurssiviikon alussa.

Kurssin perusteema oli sama kuin aikaisempina vuosina eli muutama vakioluento lisättynä ajankohtaisilla asioilla, ja lisäksi tällä kertaa ryyditettynä useilla tilakäynneillä. Kurssipalautteessa opiskelijat kiittelivätkin erityisesti tilakäyntejä; joku olisi toivonut niitä vieläkin enemmän!
Opiskelijat toimivat tilakäynneillä itse eläinlääkäreinä kysellen ja havainnoiden. Viimeisenä aamuna tilakäyntihavainnot ja suositukset purettiin yhdessä, ja tämä malli osoittautui erinomaiseksi. Yhdellä tilalla päästiin harjoittelemaan myös ultraäänilaitteen käyttöä, raadonavauksia tilaolosuhteissa ja muuta näytteenottoa.

Opettajina toimineet professori Olli Peltoniemi, ELT Claudio Oliviero ja professori Mari Heinonen kiittelevät opiskelijoiden motivaatiota ja sitoutumista kurssilla. ”Oli ilo vetää kurssia näin myönteisessä porukassa!”