INNUENDO-hanke valvoo ruoan taudinaiheuttajia koko genomin sekvensoinnin avulla Euroopassa

InnuendeoElintarvikevälitteiset epidemiat katsotaan Euroopan tasolla riskiksi kansanterveydelle. Koko genomin sekvensoinnin käytöstä, sekä rutiinivalvonnassa että epidemiaselvitystyössä, on tullut yhä tärkeämpi strateginen tavoite kansanterveystyössä ympäri maailman. Ryhmä tutkijoita halusi vastata tähän haasteeseen perustamalla INNUENDO-hankkeen, jonka avulla kehitetään viranomaistahojen välille yhteinen alusta koko genomin sekvensointitulosten hyödyntämiseksi elintarvikevälitteisten taudinaiheuttajien valvontaan. Hanketta koordinoi apulaisprofessori Mirko Rossi ja projekti on osittain rahoitettu Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n myöntämällä noin puolen miljoonan euron temaattisella apurahalla.

INNUENDO-hankkeen tavoite on linjattu Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n mission kanssa: kehittää ja vahvistaa uusia mikrobiologisia tunnistamismenetelmiä ja koordinoida näitä hankkeita kaikkien kansanterveyden ja elintarviketurvallisuuden toimijoiden kesken. Hanke alkoi 15.1.2016 ja se kestää 30 kuukautta.

”Tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus viranomaisille ja akateemisille instituutioille vaikuttaa meneillään olevaan genomi-vallankumoukseen kansanterveyteen kytkeytyvässä mikrobiologiassa” korostaa hankkeen koordinaattori, apulaisprofessori Mirko Rossi eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta.

Se, että rutiininomainen koko genomin sekvensointi ei ole vielä käytössä elintarvikevälitteisten tautien ehkäisyssä, johtuu yhteisen IT-järjestelmän puuttumisesta ja kynnyksestä ottaa käyttöön uusia teknologioita. Tätä työkalua kalua tarvitsevat kansanterveyden parissa työskentelevät mikrobiologit.

Keitä hankkeessa on mukana?

Jotta hankkeessa pystytään suunnittelemaan sekä edullinen että kestävä diagnostinen infrastruktuuri, INNUENDO-konsortiossa on mukana sekä valtiollisia organisaatioita, viranomaisia ja tutkimusinstituutteja elintarvikkeiden, eläinlääketieteen ja ihmislääketieteen sektoreilta Suomesta, Eestistä, Latviasta, Portugalista, Baskimaasta ja Itävallasta. Projektin jäsenet ovat dosentti Mari Nevas Helsingin yliopistosta, tohtori João Carriço Lissabonin yliopistosta, professori Javier Garaizar Baskimaan yliopistosta, Friederike Hilbert Wienin eläinlääketieteellisestä, tohtori Saara Salmenlinna Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, tohtori Marjaana Hakkinen Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta, tohtori Monica Oleastro Portugalin kansanterveyslaitokselta, MSc Mihkel Mäesaar Eestin eläinlääketieteen ja ruokaturvallisuuden laboratoriosta ja professori Aivars Bërziņš Latvian elintarviketurvallisuuden, eläinten terveyden ja ympäristön instituutista.

Kuvassa: eläinlääkeitieteellisen tiedekunnan Innuendo-tiimi: takana apulaisprofessori Mirko Rossi, edessä vas. dosentti Janne Lundén, ELT Ann-Katrin Llarena, professori Maria Fredriksson-Ahomaa, dosentti Mari Nevas.

Hankkeen nettisivut: https://sites.google.com/site/innuendocon/

Lue myös: INNUENDO - a new cross-sectorial platform for genomics integration in surveillance of food-borne pathogens