Tutkimuksen esittely Yhteystiedot

Suuri koirakysely:
Anna Hielm-Björkman

 

Kyselytutkimus: Miten koiran ruokinta, liikunta, asuinympäristö ja perimä vaikuttavat sen sairastumiseen?

Huom. Kyselyn vastausaikaa on jatkettu - olet tervetullut vastaamaan kyselyyn!
(Päivitetty 24.10.2012)

Joulukuussa 2009 alkoi koiranomistajille suunnattu suuri koirakysely, joka on toteutettu valtakunnallisesti, pääasiassa internetissä. Kysely on kehitetty kliinisen hevos- ja pieneläinlääketieteen osastolla ja data, jota siitä kertyy käytetään ainoastaan yleisellä tasolla koirien sairauksien ja ympäristön suhteiden kartoittamiseen. Toivomme myös, että joistakin tutkimuksista voisi syntyä koirille terveellisiä ravintotuotteita. Koska yliopisto omistaa datan ja vain tutkimusjohtaja tietää vastaajan henkilöllisyyden niin voitte olla varmoja siitä, ettei koiranne tiedot vuoda kolmannelle osapuolelle.

Kaikki koiranomistajat voivat vastata tähän kyselyyn, riippumatta koiran rodusta tai iästä: jos teillä on 6-kuukautinen sekarotuinen pentu, 7-vuotias labradorinnoutaja tai 16 vuotta vanha mäyräkoira, niin kaikki käy! Voitte jopa vastata kyselyyn jo edesmenneen koiranne osalta. Tämä on tutkimus, jossa kaikki koiranomistajat voivat helposti tehdä osansa koiransa hyvinvoinnin edistämiseksi jatkossa.

Suuri koirakysely on jatkoa noin 6 vuotta sitten tehdylle tutkimukselle. Edellinen tutkimus antoi meille virikkeitä jatkaa, sillä huomasimme että ruokien ja sairauksien välillä saattaisi olla yhteyksiä. Kyselyä on kuitenkin nyt laajennettu huomattavasti: tutkimuksessa kysytään nyt koiranne sairauksista, sen ruokinnasta, liikunnasta, elinympäristöstä sekä rodusta. Tämän lisäksi olemme myös hyvin kiinnostuneita esim. siitä, mitä koiranne emä söi kun se oli kantava ja kun koiranne oli emänsä luona pienenä pentuna. Suuri koirakysely on pitkä ja osittain haastavakin. Varsinkin kysymykset koiranne emästä saattavat olla vaikeita. Jos ette kuitenkaan tiedä emästä tai pentuajasta mitään, pääsette kyselyssä helposti eteenpäin valitsemalla ”en tiedä”.

Vastauksia on tällä hetkellä kertynyt noin 7500 – kiitos teille, jotka olette jo vastanneet. Jos kysely on jäänyt jossain vaiheessa vastaamista kesken, se olisi nyt hyvä käydä täyttämässä loppuun saakka, koska mitä täydellisemmät tiedot jokaisesta koirasta saadaan, sitä paremmin vastauksia on mahdollista analysoida. Erityisen tärkeitä ovat kysymykset 1-23, 42 sekä 44-50, jos aika koko kyselyn täyttämiseen tuntuu loppuvan kesken.

HUOM: Lupaamme rotuyhdistyksille yhteenvedon oman rodun sairauksista ja ympäristötekijöiden vaikutuksesta jos saatte 10% rodustanne vastaamaan kyselyyn (laskettu 2000-2009 rekisteröidyistä pennuista).

Vapaasti levitettävän kotisivu bannerin voi hakea osoitteesta: http://www.vetmed.helsinki.fi/klel/koirakysely/bannerit.html

Ole mukana tekemässä tiedettä – ja koirasi kiittää!

Suuri koirakysely